Wat kost een app laten maken? 💸

Beantwoord enkele vragen zodat we een goed beeld kunnen krijgen van de kosten voor de ontwikkeling van jouw app idee.

1. Voor welk platform?

Meerdere opties mogelijk.

2. (Hoe) wordt er ingelogd?

Meerdere opties mogelijk, weet je het nog niet dan kun je deze stap altijd overslaan zonder selectie.

3. Welke app mogelijkheden?

Meerdere opties mogelijk, weet je het nog niet dan kun je deze stap altijd overslaan zonder selectie.

4. Wat is het verdienmodel?

Meerdere opties mogelijk, weet je het nog niet dan kun je deze stap altijd overslaan zonder selectie.

5. Zijn er integraties?

Meerdere opties mogelijk, weet je het nog niet dan kun je deze stap altijd overslaan zonder selectie.

6. Data centraal opslaan?

Meerdere opties mogelijk, weet je het nog niet dan kun je deze stap altijd overslaan zonder selectie.

Nog één stap verwijderd tot je kosteninschatting *

Vul de velden in en ontvang direct een volledig gratis en vrijblijvend de kosteninschatting in je mailbox.

* De exacte prijs van de app is afhankelijk van een groot aantal factoren en niet exact te bepalen, zelfs niet met onze kostencalculator.
We geven je graag een indicatie. Persoonlijke gesprekken en kennissessies zullen de uiteindelijke kostprijs bepalen.
Met onze kosteninschatting kun je toch een beeld vormen van de te verwachten kosten.

De afgelopen jaren is de markt voor mobiele applicaties (apps) geëxplodeerd. Ook in Nederland is het gebruik van apps op mobiele telefoons en tablets volledig ingeburgerd geraakt. Zo gebruiken maar liefst tien miljoen Nederlanders Whatsapp, waarvan er zeven miljoen dat iedere dag doen.

Niet alle apps hebben zoveel gebruikers, en dat is vaak ook niet nodig, want veel apps richten zich op specifieke groepen als vogelliefhebbers, hardlopers of diabetespatiënten. Met een goede app kun je je doelgroep aan je binden. Dat maakt het laten ontwikkelen van een app zeer interessant.

Een app laten maken wat zijn de kosten?

De hoogte van de kosten om een app te laten ontwikkelen hangt samen met een aantal zaken. Zo zijn de functionaliteiten die je in de app wilt hebben natuurlijk belangrijk, en de eisen die je stelt aan het platform waar je app op moet draaien. We leggen je hier meer uit over de factoren die van invloed zijn op de kosten van het maken van een app.

Met welk doel laat je een app maken?

Meegaan met de trend dat ieder bedrijf een app moet hebben, is geen reden op zich om een app te laten ontwikkelen. De eerste stap die je moet nemen in het ontwikkelproces van een app, is bedenken met welk doel je een app wilt laten ontwikkelen. Is jouw app bijvoorbeeld een aanvulling op je bestaande website of de diensten van je bedrijf, en dus een extra service? Dan zul je de app bijvoorbeeld in je huisstijl moeten laten ontwikkelen. Of wil je een app laten maken waar je geld aan kunt verdienen?

Als je app winstgevend moet worden, dan zullen er andere functionaliteiten nodig zijn dan bij een service-app voor een bedrijf. Wil je bijvoorbeeld dat er advertenties in je app getoond kunnen worden, moeten er inkomsten worden gehaald uit betaalde upgrades binnen de app, of moet er betaald worden voor het kunnen downloaden van de app in de App Store? Als je deze vragen kunt beantwoorden, kun je al veel beter bepalen wat voor soort app je wilt laten maken.

Wat voor soort app wil je laten ontwikkelen?

De volgende stap is bepalen wat voor soort app je wilt laten ontwikkelen. Je kunt apps op verschillende manieren indelen. Het soort app bepaalt voor een groot deel de functionaliteiten die de app moet gaan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

Doelgroep van je app: wie moet jouw app gaan gebruiken? Je kunt een app laten maken voor bijvoorbeeld 65+-ers, voor zzp-ers, kleine winkeliers, middelbare scholieren of leden van een tennisvereniging.

Het gebruiksdoel van je app: waar gaan mensen jouw app voor gebruiken? Is dat voor communicatie (denk aan Instagram, Whatsapp en Twitter), voor serviceverlening (apps die machines van fabrikanten ondersteunen), het bijhouden van sport en gezondheid (bijvoorbeeld de Nike+ running app of Eetwijzer), voor informatie (zoals NU.nl en de app van de NOS), voor vermaak (bijvoorbeeld Candycrush of Wordfeud) of voor eigen ontwikkeling (denk aan Duolingo en apps voor Mindfullness)?

Mate van complexiteit van je app: wil je een simpele of hele complexe app laten maken? Eenvoudige apps kun je voor relatief weinig geld (laten) maken. Bij een ingewikkeldere maatwerk app zullen de ontwikkelkosten veel hoger zullen zijn.

Welke functionaliteiten moet je app hebben?

Een volgende belangrijke vraag is welke functionaliteiten jouw app moet hebben. Moet deze bijvoorbeeld gebruik maken van de GPS of camera van de tablet of mobiele telefoon van de gebruiker? Wil je gebruikers pushberichten kunnen sturen om ze naar de app (terug) te halen? Heb je achtergrondgegevens van je gebruikers nodig, en laat je ze die zelf invullen of wil je die uit een andere bron halen door bijvoorbeeld een (verplichte) inlogmogelijkheid met Facebook te maken? Welke veiligheidsmaatregelen moet de app hebben en welke statistieken wil je bijhouden?

Hoe meer functionaliteiten jouw app moet hebben, des te complexer deze wordt. En hoe complexer jouw app, hoe meer tijd en kosten gemoeid zijn met de ontwikkeling ervan. Heb je weinig eisen, dan kun je proberen om zelf een app te maken in tools als AppMakr en AppMachine. Wil je een app met veel functionaliteiten, dan kom je al snel uit bij een maatwerk app die door een specialistische app-ontwikkelaar gemaakt moet worden. Het gevolg daarvan is uiteraard dat een maatwerk app maken kosten met zich meebrengt die veel hoger zullen zijn dan die voor eenvoudige app.

Op welk platform moet jouw app gaan draaien?

Een belangrijke kostenpost is de keuze voor het platform (mobiele besturingssysteem) waar je app op moet gaan draaien. Wil je dat jouw app alleen in de Apple Store te downloaden is, of ook voor Android beschikbaar is? Maakt jouw doelgroep ook nog gebruik van Windows Phone? Of wil je dat jouw app op ieder platform moet kunnen draaien?

Een native app laten ontwikkelen

Als je een app voor een specifiek platform laat ontwikkelen, dan wordt dat een native app genoemd. Met een native app kun je gebruik maken van de specifieke functionaliteiten van een toestel of een tablet (bijvoorbeeld de GPS, camera en de lijst met contacten) en van de functionaliteiten van het specifieke platform (iOS of Android). Een ander voordeel van een native app is dat functionaliteiten ook volledig offline beschikbaar zijn, doordat de app in zijn geheel op het mobiele apparaat gedownload is. Wel moet een native app voor ieder platform opnieuw ontwikkeld worden, wat betekent dat een native app ontwikkelen kosten met zich meebrengt die hoger zijn dan bij een webapplicatie of hybride app. Wij ontwikkelen alleen native apps.

Een webapplicatie laten ontwikkelen

Wanneer je een app wilt die op vrijwel alle platforms en devices moet werken, dan kies je voor een webapp. Met een dergelijke “mobiele website” of HTML5 applicatie ben je niet gebonden aan de restricties van een specifiek platform. De ontwikkelkosten zijn dan ook een stuk lager. Een webapp kan echter geen gebruik maken van de specifieke functionaliteiten van een telefoon, tablet of platform. Daardoor is dit vooral geschikt voor applicaties die een minder complexe opzet hebben. Wij ontwikkelen geen webapps.

Een hybride applicatie laten ontwikkelen

Een tussenvorm van een native app en een webapp is een hybride app. Daarbij wordt een deel van de applicatie als webapp geprogrammeerd en een deel als native app. Hiermee worden de voordelen van beide soorten gecombineerd: er kan gebruik gemaakt van de specifieke functionaliteiten van het mobiele apparaat, terwijl bij een dergelijke app maken kosten relatief laag blijven. Hybride apps ontwikkelen we niet bij ons, je zult hiervoor dus naar een ander moeten helaas.