Waarom een Native app?

Er zijn verschillende soorten apps beschikbaar, met elk hun eigen kenmerken. Het kiezen van het juiste type app, is cruciaal voor het succes van je project.

In deze blogpost leggen we uit wat het verschil is tussen native apps en andere type apps en waarom wij kiezen voor focus op native.

Wat is het verschil tussen de typen apps?

Hieronder het verschil tussen de meest bekende mobiele apps, die momenteel op de markt te vinden zijn:

  • Native apps
  • Web apps
  • Progressive web apps (PWA’s)
  • Hybride apps
  • Cross-platform apps

Wat is een native app?

Native apps zijn te downloaden in de app stores. Native apps zijn specifiek ontworpen voor iOS en Android en zijn gebouwd in de originele ontwikkelomgeving (en programmeertaal) van deze besturingssystemen. Een iOS app kan dus niet worden gebruikt op een Android toestel en andersom.

Native iOS apps worden ontwikkeld in Xcode, voornamelijk in de programmeertalen Swift en Objective-C. Native Android apps worden ontwikkeld in Android Studio, voornamelijk in de programmeertalen Kotlin en Java.

Wat is een web app?

Web apps worden niet gedownload in de App Store, maar worden bezocht door een web browser, zoals Safari of Chrome. Ze zijn ontwikkeld met web technologieën/programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript.

Een web app is echter niet hetzelfde als een website. Web apps maken gebruik van een web view. Dit betekent dat de app zich presenteert als ‘native app’, maar eigenlijk werkt als een website.

Wat is een progressive web app?

Naast ‘gewone’ web apps, zijn er ook ‘progressive web apps’ (PWA’s). Deze kunnen (gelimiteerde) functionaliteiten van native apps simuleren. Progressive web apps zijn speciaal ontworpen om een ‘app-achtige’ ervaring te bieden via een website.

Wat is een hybride app?

Een hybride app kun je eigenlijk vergelijken met een hybride auto. Het is een mix tussen een native app en een web app. De app kan worden gedownload in de app stores, maar zijn gebouwd met webtechnologieën– en programmeertalen. Ze zijn dus eigenlijk een web app, vermomd als native app.

Wat is een cross-platform app?

Cross-platform app zijn te downloaden in de app store, maar zijn niet gebouwd in de originele ontwikkelomgevingen van iOS en Android. Ze zijn ontwikkeld met frameworks zoals React Native of Flutter. Met deze frameworks is het mogelijk om code te schrijven die kan draaien op zowel iOS als Android besturingssystemen.  

Een cross-platform wordt vaak gezien als compromis tussen native en hybride apps. Echter is het belangrijk om te begrijpen dat coss-platform apps geen échte native apps zijn. De frameworks bieden als het ware een ‘extra laag’ bovenop de code, en kunnen niet dezelfde functionaliteiten en prestaties leveren als native apps.

Waarom zijn native apps de beste keuze?

Hoewel elk type app zijn eigen voordelen biedt, komen native apps vrijwel altijd als winnaar uit de bus wanneer het gaat om prestaties, gebruikerservaring en betrouwbaarheid. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom wij bij Glamorous Goat de voorkeur geven aan native apps:

Voordelen native apps

  1. Optimale prestaties: Native apps worden geoptimaliseerd voor de hardware van apparaten met specifieke besturingssystemen. Wat ervoor zorgt dat ze razendsnel zijn, soepel draaien en zelden crashen.
  2. Native functies: Met een native app kun je optimaal gebruikmaken van alles wat je smartphone te bieden heeft, van de camera tot gezichtsherkenning en GPS.
  3. Betere beveiliging: Native apps worden gebouwd in de oorspronkelijke ontwikkelomgeving van het platform, wat betekent dat ze gebruik kunnen maken van alle ingebouwde beveiligingsmaatregelen.
  4. App Stores: Native apps kunnen worden gedownload via de officiële app stores (App Store & Google Play Store), waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor gebruikers.
  5. Optimale gebruikerservaring: Native apps worden specifiek ontworpen voor typen gebruikers en de manier waarop deze gebruikers met apps omgaan, door het volgen van de richtlijnen van iOS (Human Interface Guidelines) en Android (Google Material Design). Stel je maar eens voor dat je jij als iOS gebruiker een dagje een Android smartphone moet gebruiken. Dat is even wennen ja.
  6. Gespecialiseerde developers: Native app developers zijn vaak meesters in hun vakgebied, gespecialiseerd in één specifieke programmeertaal. Deze focus zorgt voor hoogstaande kwaliteit. Less is more, en dat geldt zeker hier.
  7. Onafhankelijkheid: Met native ontwikkeling ben je alleen afhankelijk van Apple of Google, wat betekent dat je minder risico loopt op problemen door het verdwijnen van externe platforms. Continuïteit is dus gegarandeerd.
  8. Maatwerk oplossingen: Native ontwikkeling wordt gebouwd in de originele programmeertaal en biedt volledige toegang tot alle platform-specifieke API’s en functies, wat wordt voor maximale flexibiliteit. Hierdoor kunnen ontwikkelaars specifiek afgestemde, hoog-presterende, efficiënte apps maken die voldoen aan de unieke/specifieke behoeften en eisten van het project.
  9. Duurzaam en toekomstbestendig: De hoogwaardige code van native apps leidt tot minder technische schuld op de lange termijn. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden, te updaten, en verbeteren mee met de nieuwste beveiligings- en privacy-eisen.

“De gebruiker van vandaag verwacht steeds meer van apps die hij of zij gebruikt. Een app moet goed voelen horen we vaak. Er is daarmee geen ruimte meer voor geduld, uitleg, kleine fouten of niet-praktische gebruik. Daarom is een GOAT app per definitie native”

Robbert Marks

Nadelen niet-native apps

Hoewel alternatieve soorten apps zoals web, hybride en cross-platform apps soms aantrekkelijk kunnen lijken vanwege hun lagere kosten of snellere ontwikkeltijd, hebben ze aanzienlijke beperkingen:

  • Prestaties: Web, hybride en cross-platform apps kunnen niet dezelfde snelheid en vloeiendheid bieden als native apps, wat kan leiden tot een minder vlekkeloze gebruikerservaring.
  • Beperkte toegang tot apparaat functionaliteiten: In tegenstelling tot native apps, hebben deze alternatieve apps vaak beperkte toegang tot de hardware van het apparaat, wat hun functionaliteit beperkt.
  • Minder betrouwbare beveiliging: Door de extra laag die frameworks zoals React Native of Flutter toevoegen, kunnen deze apps kwetsbaarder zijn voor beveiligingsproblemen in vergelijking met volledig native apps.
  • Inconsistente gebruikerservaring: Omdat ze niet specifiek voor één platform zijn ontworpen, kunnen web, hybride en cross-platform apps een inconsistente gebruikerservaring bieden die niet voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruikers.
  • Lagere prestaties op lange termijn: Hoewel de initiële ontwikkeling van niet-native apps vaak sneller en goedkoper is, kunnen de kosten voor onderhoud en het oplossen van bugs op de lange termijn flink oplopen. Dit kan de prestaties verder aantasten.
  • Vendor lock-in en afhankelijkheid van externe platforms: Bij het ontwikkelen van niet-native apps ben je vaak afhankelijk van specifieke frameworks of tools van derden. Als deze platforms stoppen met ondersteuning of verouderen, kan dit leiden tot aanzienlijke technische schulden en extra kosten om de app om te zetten naar een ander platform of technologie.

Conclusie: waarom wij kiezen voor native

Wij, bij Glamorous Goat, omarmen de kracht van native apps. We hebben daarom gekozen voor een focus op het bouwen van échte premium apps zonder concessies. Waarom? Bij ons draait alles om kwaliteit. Voor bedrijven die streven naar de beste prestaties, gebruikerservaring en functionaliteit, zijn native apps altijd de winnaar.

Let’s get started

Heb je meer informatie of handvaten nodig, of ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw app? Neem dan een kijkje bij:

Of: neem vooral contact met ons op!